neděle 22. června 2008

Caminho da Serra do Mar - Výlet po staré cestě ze São Paula na pobřeží

Další neděle je za námi a my máme zase o pár zážitků více.Tentokrát jsme dělali "ekoturistiku", jak říkají Brazilci. No, tato cesta je podle všeho považována již za "velký sportovní výkon". Měří
8 km a zhruba 3 hodiny se jde dolů po asfaltové silnici, která byla postavena na začátku 20. století (asi 1926), byla to první vyasfaltovaná silnice v Brazilii. Silnice spojuje São Paulo a pobřeží - hlavně přístav Santos. Cesta existovala již v době předkolumbijské, kolonisté jen využili zkušeností indiánů a trasa pak sloužila k dopravě tabáku, balvny, cukrové třtiny, později i kávy. Je jasné, že toto vše nosili otroci. Ovšem, protože to byla jediná cesta, dopravovali se po ní i králové a bohatí lidé. Z tohoto důvodu má cesta mnoho monumetů, které připomínají 19. století - hlavně portugalského krále Pedra II. Tato silnice byla uzavřena v roce 1985 a od roku 2004 slouží jako ekoturistická destinace. Je to v každém případě unikát. Člověk se prochází po asfaltové silnici uprostřed divokého atlantského pralesa. Bylo nám jmenováno mnoho zvířat, které je možno vidět : tukani, hadi, kočkovité šelmy, lenochodi...Viděli jsme teda jen toho lenochoda. Je jasné, že ta zvířata jsou plachá, takže to není tak jednoduché je vidět a pak třeba i vyfotit...jen snad lenochod bude výjimkou.
Procházka začala protahováním...To nás pobavilo... i když souhlasím, že to je asi pro tělo prospěšné. Průvodkyně výletu nám říkala, ať zapomeneme na práci a ať se odreagujeme. Měla několikaminutový proslov o tom, jak se chovat na této trase...Zdůrazňuji, že to bylo 8 km dolů po asfaltové silnici...Sice po sportovní stránce brnkačka, ale jinak hodně zajímavé. Já jsem nakonec byla asi nejvíc unešená z lenochoda - doporučuji fotku zvětšit.
Protahování před "velkým sportovním výkonem"...
Naše skupina obdivuje zvířenu atlantského pralesa...
Rafinerie
Pohled na pobřeží. K moři to je asi 45 km. My jsme dělali jen kus cesty - 8 km.
Výhledy během cesty.
Prohatování - detail "Ivám a Rodrigo".
Jedno z míst, kde se dříve odpočívalo při cestě z pobřeží do São Paula. Otroci nesli tabák, bavlnu, cukrovou třtinu...později kávu.
Nejstarší cesta na pobřeží...Později vznikla asfaltová silnice - první asfaltová silnice v Brazílii.
Banánovník, na kterém rostou banány obráceně...
Stará asfaltová silnice na pobřeží.
A TOTO JE BOMBA VÝLETU : to je prosím lenochod, který si pochutnává na svém oblíbeném stromu.

Žádné komentáře: