čtvrtek 19. června 2008

Ilha Bela - Krásný Ostrov

Ve dnech 15.6.2008 až 18.6. 2008 jsme si s Ivánkem udělali výlet mimo velkoměsto. Byli jsme na ostrově Ilha Bela, který se nachází na pobřeží Atlatského oceánu mezi São Paulem a Rio de Janeirem, asi 100km od Ria. Je to prý jeden z nejkrásnějších ostrovů Brazílie, kde je největší část zachovaného původnícho atlantského pralesa. Fauna a flora je tam hodně rozmanitá. Od hadů až po kočkovité šelmy, opice a tukany. My jsme bohužel nic z toho neviděli na vlastní oči...teda nic pro nás exotického. Maximálně "brazilského" datla...Ale zvuky, které z lesa vycházely, prozrazovaly, že jsme tam sami nebyli...Moc se nám tam líbilo. Zde jsou některé fotky. Omlouvám se, že ne vždy jsou v chronologickém pořadí.
Úplnou náhodou jsme byli svědky křtění "evangelíků". Již dříve jsem psala, že v současné době tento druh křeťanského náboženství je velmi v Brazílii populární. Nějak jsem to více nestudovala, ale vypadá to, že to nejsou takoví evangelíci jako jsou v Evropě. Jak to říci diplomaticky : zkrátka je to dost oblbování lidí (z mého pohledu). Říkám to proto, protože jde o velké peníze. Mnoho lidí platí velké peníze za to, že mu "pomohou" z osobních problémů (drogy, alkohohol, domácí násilí, nezaměstnanost...). To že mají peníze je vidět na každém rohu...Mají své televizní programy, v kterých především přenášejí své obřady.
Tři "knězové" vcházejí do moře a za nimi lidé v bílém, kteří budou pokřtěni. To že se křtí v moři, je záležitost lokální. Kostel je hned u moře, tak využívají vody tímto způsobem.
V den našeho příjezdu bylo hezky, ale pak se to zkazilo...a pršelo. Prostě jak nám bylo řečeno - zimní počasí, které málokterý turista zná. Největší cestovní ruch je tu v létě (pro Evropany v zimě).
Procházka po pobřeží Ilha Bela "Krásného Ostrova".
Jaca - velmi sladké ovoce, které dorůstá mnohem větších velikostí. fauna z Ilha Bela
fauna z Ilha Bela
Stále křest...Všimněte si vzadu těch ropných tankerů...Prostě ostrovní idylka.

Houba, která mě zaujala při výpravě atlantským pralesem.
Výprava jeepem : Zdolali jsme 22km za 2h jízdy jeepem. Převýšení 800m. Cesta vzrušující...hlavně v noci zpět....Nikdy jsem neviděla tak gigantické světlušky, které vydávají světla, jak halogenové baterky...
"Babucha", zajímavý útvar atlantského pralesa...
Pláž Castelhanos. Tam jsme potom dojeli tím jeepem.
Při jednom z výletů k vodopádům Veloso se Ivánek smočil..Já teda taky...ale fotky neprošly cenzurou : -D
Na výletě jeepem (a místním průvodcem) jsme navštívili komunitu ostrovních domorodců "caiçaras". Opravdu hodně jiná realita. Docela skok ze São Paula k domorodcům...
Další vodopád - tentokrát vodopád do Gato. Na ostrově jich je asi 300.Ostrovní domorodec se chystá na lov ryb.
Již na druhé straně ostrova, na pláži Castelhanos.
Cesta jeepem byla velmi různorodá.
Domorodci chystající dřevo.
Škola, která je stará asi 2 roky, předtím tam školu neměli...
Pohled na východní část ostrova Ilha Bela.
Ivám diskutuje s průvodcem Rodrigem.
Vesnice ostrovních domorodců.
Na ostrov se dostanete jen trajektem.
Brazilci spí všude...i na trajektu. V pozadí je ostrov Ilha Bela.
Domorodec

Příprava dříví...

1 komentář: