pátek 15. srpna 2008

Bahia - Salvador

Do Salvadoru jsme přiletěli 25.7. a odletěli 30.7.2008. Region Bahia je velmi ovlivněn africkou kulturou, která se zde začala rozvíjet po příjezdu otroků z Afriky. Je to region velmi exotický a pro mě osobně to byl region, který pro mě byl univerzálním obrázkem Brazílie. Ale dnes už vím, že to je pouze jeden region, který svou rozlouhou je "jen" několikrát větší než ČR. Bahiana (tradiční obyvatelka státu Bahia) prodávající kokosy a živící se tím, že se nechává fotit s turisty...I nás tato zkušenost neminula.Pohled z Horního Města na Město Dolní. Pohled na Mercado modelo.
Foceno z našeho VIP hotelu Arthemis. Majitelem byl Francouz z Nantes, tak jsme hodili řeč. Pohled na ústřední náměstí Praça Sé.Kde se vzal, tu se vzal, v katedrále Sé byl vyobrazen jakýsi Stanislav Kostka - usoudili jsme, že to musel být nějaký Čech. Více nevíme...

Na ulicích Salvadoru si někteří vydělávají tím, že předvádí rádoby capoeiru(původně bojovný tanec otroků - dnes tanec - sport). Jsou to takový amatýrci - žebráci, kteří se tím živý celý rok. Když je to jedna z prvních věcí, kterou vidíte v Salvadoru je to působivé... Kostel svatého Františka - nejbohatěji vyzdobený kostel v Brazílii.
Na výzdobu bylo potřeba, nevím kolik kilogramů zlata. Nechali ho postavit portugalští králové.
Místní ženy - centrum Salvadoru
Mladá baiana lanaří turisty do restaurace.
Zumbi - černošský národní hrdina střeží náš hotel.
Pohled z hotelu na centrum Salvadoru.
Centrum Salvadoru je taková městská favela. Pouze několik ulic je pro turisty. Pokud z neznalosti či ze zvědavosti odbočíte, tak budete zcela určitě okradeni. Pohled z hotelu do ulice, kam jsme nikdy nepřišli.
V historickém centru Salvadoru je i bar Galicia. Ani ne tak na počest Galicii, ale salvadorskému fotbalovému klubu Galicia.

Něco, co v Evropě opravdu nevidíme, je to, že brazilské kostely praskají ve švech.
Dominantní Bahiana prodávající acarajé (bahianská specialita) a její asi manžel loupající krevety. Je vidět, kdo je tu "pánem".
Městská pláž v Salvadoru - plná baianos (tedy bělocha zde neuvidíte...velmi zřídka)
Krásy Brazílie...
Krásy Brazílie...
Praia do Forte - Nádherná tropická pláž, kde se vyskytují kokosy, želvy (stejný druh jako na Galapádách). My jsme je viděli jen v akváriích. Jsou na seznamu ohrožených zvířat. Praia do Forte
Krásy Brazílie - rybář na Praia do Forte.
Noční pohled na Dolní Město, kam se lze dostat megavýtahem (je vidět na foto) za symbolických 5 centávů - 5o haléřů.
Noční pohled na praça da Sé.
Západ slunce z našeho hotelu.
Ochutnat se má vše, že? I pro Evropany smrtící acarajé - ostrá pochoutka smažená v palmovém oleji.
Ulice historického Salvadoru.
Pelourinho - nejfotografovanější část Salvadoru.
Foto, která nás stála 5 reálů - 50 korun. Chtěla jsem si vyfotit baianas jen tak... Ony mě viděly, hned mě odchytly a že uděláme fotku...No nejprvě chtěly 20 reálů pro všechny tři. Myslela jsem, že se zbláznily a dala jsem "jen" 5 reálů.

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

Pedroušku a Ivámku - je to nádhera!!!!!! Těším se na popisky - jsem tu jako první obdivovatel fotek :-)) Chtěla bych alespoń pár vašich zážitků - to je neuvěřitelný co všechno zažíváte a kde jste všude byli!!!! Ještě jednou děkuji za pohled - pošťačka musela koukat :-)) A my doma vlastně taky :-))) Mám vás ráda, moc se tam daleko opatrujte!!! R+kluci