pátek 15. srpna 2008

Paraná - Foz do Iguaçu

Ve dnech 4.8. - 8. 8. 2008 jsme pobývali ve městě Foz do Iguaçu.V den příjezdu do Foz do Iguaçu jsem nejprve vyrazili do Paraguaye. Foz do Iguaçu leží skutečně na trojmezí tří zemí : Argentiny, Paraguaye a Brazílie. Do Paraguaye i Argentiny jezdí městské autobusy. V Paraguyi jsme byli asi 3 hodiny, takže rozhodně na tuto zemi názor nemáme. Mohou za nás mluvit jen dojmy. Paraguay je o něco větší zmatek než Brazílie. Také nám země přišla mnohem chudší než Brazílie. Brazilci jezdí ve veĺkém do Paraguaye jako Češi do Polska - nakupovat.
Na fotografie je paraguayský autobus...ve městě Ciudad del Este.
Foz do Iguaçu je velmi atraktivní destinací při cestování po Brazílii. V blízkosti tohoto města se nachází oslňující přírodní úkaz - Vodopády Iguaçu. Jsou to snad největší vodopády na světě. Je to naprosto ohromující zážitek. Vodopády na řece Iguaçu vzńikly před miliony lety vulkanickou činností. Navštěvují se z brazilské a z argentinské strany. Kdo tam pojedete, přijměte dobrou radu : nejprve navštivte krásnou brazilskou stranu a pak budete mít přímo strhující zážitek na straně argentinské.
Vodopády z brazilské strany... Brazilská strana
Brazilská strana...již je vzadu vidět "ďáblův chřtán"
Brazilská strana
Brazilská strana - řeka Iguaçu.
Brazilská strana, ale pohled na argentinskou stranu...Řeka je totiž přesně na hranicích těchto dvou zemí.Brazilská strana...
Brazilská strana Brazilská housenka... Divné brazilské žížaly...Vodopády vytváří zvláštní přírodní mikroklima. Vše je permanentně vlhké, jak voda při pádu stříká.
V přírodní rezervaci Igauçu je také park ptactva. Ivám s tukanem!!!
Věnujte, prosím, pozornost této fotografii, zvětšete si ji. Zde jsem zachytila kolibříka - symbol Brazílie. Je to tak malý ptáček a hrozně rychle se pohybuje...Tedy foto je určitá rarita - pro mě amatéra!!!
brazilský ptáček...
tukanStále jsme v Brazílii!!! Jen navštěvujeme budhistický klášter..."Zde opravdu budha ztratil bačkory" - doslovný překlad ze španěslkého úsloví. Jen místo budhy mají Španělé Krista. My bychom řekli, že je to prdel světa. Já vím, mniši potřebují klid na meditace...V klášteře jsme byli sami...mniši asi zrovna meditovali...Budha sledující paraguayské betonové město Ciudad del Este.Ivám prožívající nirvánu. Zastávka nedaleko budhistického kláštera. Přijede autobus, nepřijde autobus....To je vždy trochu sázka do loterie. Ale zatím vždy každý autobus přijel... a dojel, i když to tak vždy během cesty nevypadalo...
Kolos přehrada Itaipu - největší přehrada na světě, co do výroby elektřiny. V současné době se staví ještě větší v Číně. Přehrada Itaipu se nachází na řece Paraná, přesně na paraguaysko - brazilských hranicích.
Fauna při návštěvě vodopádů z argentinské strany.
Argentinský papoušek Nosál na stromě. Maskotem vodopádů jsou místní nosálové. Je jich tu opravdu mnoho. Dokonce se ani nebojí přiblížit k lidem a žádat jídlo. Proto se nedoporučuje jíst na stezkách a zakazuje se krmit nosály.
Argentinská strana
Argentinská strana vodopádů
Argentinská strana
Cesta na otrůvek svatého Martina - argentinská strana.
argentinská strana
argentinská strana
Další nosál...přebíhající cestu.a šup do křoví...
Největším zážitkem je asi pohled z argentinské strany na největší "šlajsnu", a to na "ďáblův chřtán".
Ďáblův chřtán z dálky....Člověk má pocit, že na tomto místě končí svět.
...jen díra a vše padá dolů...
Síla vody... Ďáblův chřtán...
Na stezkách po argentinské straně jsou zajímavá značení..., ale hned jsme pochopili, že mimo vyznačené stezky raději chodit nebudeme. Přece jen jsme byli v pralese.
Ivám u vodopádů...
Koupání ve vodopádech bylo příjemné... :-DDD
Trojmezí tří zemí. Foceno z brazilské strany. Nalevo je Argentina, napravo je Paraguay. A zároveň v tomto místě se vlévá řeka Foz do Iguaçu do řeky Paraná.


2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Jejda! Splnili jste muj sen! Viděla jsem na těch videích vodopády Iguacu. Kéž byh tam mohla být taky.. :-D Jsme do vodopádů blázen.. :-) jistě to byl skvělý zážitek..

Drina /www.psiavlci.blog.cz/

Anonymní řekl(a)...

Díky za postřehy, za 3 týdny vyrážíme.. :)

Vojtěch