čtvrtek 6. března 2008

Guaraná




Guaraná - Paullinie cupana je tropická jihoamerická rostlina, domácí v horním povodí Amazonky a Orinoka.
Využití:
Je nepochybné, že guaraná vděčí své oblibě zejména pro své stimulační účinky, pro vysoký obsah guaraninu - kofeinu, a to hlavně v zemi svého největšího rozšíření, tedy v Brazílii. Už po staletí slouží k přípravě osvěžujícího nápoje podobného kávě. Brazilští Indiáni ho připravují spařením prášku z guarany vroucí vodou nebo mlékem. Údajně je tento nápoj tak vydatný,že jeden šálek jim vystačí na celý den, aniž by cokoliv jiného konzumovali. Guaraná však působí blahodárně v mnoha směrech - není jen pochutinou. Odstraňuje únavu a pocit vyčerpanosti, stimuluje mozkovou činnost a schopnost koncentrace, podporuje srdeční činnost, působí pozitivně na nervový a svalový systém, pomáhá předcházet psychické a fyzické únavě. Blahodárně působí při depresích a urychluje rekonvalescenci, tiší bolesti, je preventivním prostředkem proti arterioskleróze a při pravidelném užívání výrazně zlepšuje potenci. Navozuje také pocit sytosti a při dietách potlačuje chuť k jídlu a tím pomáhá snižovat nadváhu. Díky vysokému obsahu tříslovin používají Indiáni guaranu také proti průjmu a při úplavici. Její vynikající působení na lidský organismus je v mnoha směrech umocněno ještě tím, že i při dlouhodobém užívání nemá žádné vedlejší účinky.
Poptávka po guaraně ve světě stále stoupá. Jednou z hlavních příčin tohoto zvýšeného zájmu je skutečnost, že v oblasti jejího výskytu se lidé dožívají vysokého věku. Láká také fakt, že pravidelnému užívání guarany jsou přisuzovány omlazovací účinky.
Guaraná se přidává do sirupů, z nichž se vyrábějí vynikající stimulační nápoje a osvěžující limonády, které například v Brazílii představují více než 50 procent všech nealkoholických nápojů. Dále to jsou guaranové energetické nápoje a balzámy a rovněž alkoholické nápoje. Guaraná je oblíbená v práškui v tobolkách, a to buď stoprocentně čistá, nebo s příměsí jiných amazonských plodů, které cíleně zvyšují účinek guarany.
Brazílie je prakticky jediným producentem guarany na světě. Poptávka však daleko přesahuje nabídku. Guaraná - Paullinia cupana je na seznamu strategicky významných plodů, jako je například káva. Vědci považují plody Guaraná - Paullinia cupana za významný přírodní zdroj energie a stimulant pro člověka, který nemá vedlejší účinky, spaluje nadbytečné tuky, blahodárně působící na centrální nervový a svalový systém a poukazují i na to, že při pravidelném užívání má guaraná zjevné omlazující účinky.

Žádné komentáře: